Poți afla ce se ascunde în inima cuiva printr-o conexiune wireless

de: Ioana Bîrsan
06 02. 2017

Se zice că nu poți ascunde ceea ce se află în inima ta, dar informațiile recente ne arată că datele de pe simulatoarele cardiace pot fi obținute prin wireless de musafirii nepoftiți.

Astfel, se pare că o privire atentă asupra datelor înregistrate de dispozitivele medicale ne poate deschide calea pentru a înțelege ce poate face o persoană care poartă un monitor cardiac sau, în cazul unui infractor, ne poate arăta dacă mărturiile sale sunt într-adevăr corecte sau nu.

Partea cea mai interesantă este că aparent aceste instrumente pot comunica wireless și pot transmite datele înregistrate unui alt terț. Asta înseamnă că autoritățile pot afla cu ușurință despre activitățile pe care le întreprindem și de conexiunile dintre ele. Interfața are, în principal, rolul de monitorizare a ritmului cardiac cu scop medical, medicii având posibilitatea de a observa informațiile pacientului și problemele pe care e întâmpină acesta.

Ceea ce pacienții însă nu știu este că dacă sunt examinate de anchetatori, aceste date pot deveni brusc incriminatorii. Aceștia pot studia datele electronice depozitate de simulatorul cardiac, precum rata de bătaie a inimii, ritmul cardiac și insuficiențele pe care dispozitivul le întâmpină.

Acesta este și cazul lui Ross Compton care era acuzat că și-ar fi incendiat casa și ar fi vrut să profite de pe urma asigurării, conform Engadget. Detectivii au analizat datele culese de pe dispozitiv și le-au comparat cu mărturiile sale. Astfel, cu ajutorul unui medic cardiolog, și-au putut da seama că informațiile suplinite de acuzat nu puteau fi puse cap la cap cu datele culese de pe simulatorul cardiac.

Cu toate că informațiile de pe acest dispozitiv te pot incrimina, trebuie să vedem și partea pozitivă a lucurilor, ele pot în aceeași măsură să te achite în cazul în care ești considerat suspect într-o crimă și nu ai avut nimic de a face cu aceasta.

Totuși, deși transferul wireless de informații al acestor dispozitive se poate dovedi destul de util pentru pacient și anchetator deopotrivă, există și cazuri care ne arată că datele pe care le eliberează nu sunt neapărat corecte și te pot incrimina chiar dacă nu ai avut nimic de a face cu vreo infracțiune. Acest lucru se poate întâmpla dacă simulatorul cardiac nu este setat cum ar trebui sau dacă sistemul care se află la baza lui întâmpină dificultăți neprevăzute și transferă date incorecte severelor.